Στο σπίτι με τον #Zamba

Στο σπίτι με τον #Zamba

Σπίτι, σε καραντίνα. Η αντρική προσέγγιση.

2020, ααααχ αυτό το 2020. Τόσο όμορφο στην όψη. Άρτιο. Το περιμέναμε πώς και πώς. Και όλα αυτά γιατί;

Σίγουρα το χειρότερο start χρονιάς που έχουμε ζήσει (μιλάω για την γεννιά μου, at least).  Θάνατος KobeBryant και τώρα αυτό.

Coronavirus, Covid-19, κορονογιός, που λέει και το παιδάκι στη διαφήμιση. Ξέρω πως δεν μπορώ να εξισώσω αυτά τα δυο γεγονότα, και ούτε γίνεται, αν και μιλάμε για μια τεράστια απώλεια του αθλητικού και μη κόσμου, όχι τόσο λόγω των μπασκετικών του κατορθωμάτων, αλλά κυρίως λόγω της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του.

Παρόλα αυτά εδώ έχουμε μια πανδημία η οποία έχει ήδη σκοτώσει 8000 ανθρώπους. Πέρα και από τους θανάτους, τουλάχιστον 200000 άτομα έχουν ήδη νοσήσει, και όλοι έχουμε μπει σε ενα τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής.

Και ξέρετε; Δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα από το να σου αλλάζουν τον τρόπο ζωής σου, και να ξέρεις ότι οποιαδήποτε απροσεξία σου, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να νοσήσει εσένα ή και ακόμα χειρότερα κάποιο δικό σου άνθρωπο. Έχουμε μπει σε μια λογική, που οποιαδήποτε έξοδος μας από το σπίτι εμπεριέχει ρίσκο, άλλες φορές πολύ μικρό και άλλες μεγαλύτερο.

Αλλά ακόμα και η απειροελάχιστη πιθανότητα, ειναι πιθανότητα (δεν θα πόνταρα σε αυτή, αλλά έχουν κοπεί και όλες οι αθλητικές διοργανώσεις, κόπηκε το στοίχημα, οπότε κάπου πρέπει να ποντάρουμε και εμείς).

Αυτή η κατάσταση, σε έχει αποκόψει απο όλες τις αγαπημένες σου δραστηριότητες. Το κλείσιμο σε ένα σπίτι, μπορεί να σε τρελάνει, ειδικά όταν δεν ξέρεις τη διάρκεια αυτής της κατάστασης. Έχεις αποκοπεί από κάθε είδους εξωτερική δραστηριότητα αλλά και από τους δικούς σου ανθρώπους, είτε αυτοί λέγονται φίλοι, είτε οικογένεια, είτε σχέση.

Το θέμα δεν είναι όμως να μην τρελαθείς, το θέμα είναι να διοχετεύσεις κάπου όλη αυτή την τρέλα. Βρες τρόπους να συναντηθείς με αυτούς που θες  (με alternative τρόπους), και να ενασχοληθείς με δημιουργικά μέσα. Υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν.

Οι ταινίες, οι σειρές, τα βιβλία, η μαγειρική, τα puzzle, τα επιτραπέζια, ήταν πάντα εκεί. Και εκτός των άλλων, ωραίο είναι να δοκιμάζεις και καινούρια πράγματα. Ποτέ δεν ξέρεις! Μπορεί να ανακαλύψεις και κάτι πολύ καλό. Και είναι μια μοναδική ευκαιρία, δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης, της οποίας μπορεί να μην ξέρουμε τη διάρκεια, αλλά σίγουρα ξέρουμε οτι έχει διάρκεια, άρα και τέλος!

Η αλήθεια είναι, πως δεν ήθελα να γράψω τίποτα μόλις ερωτήθηκα (δέχτηκα απίστευτο bullying, για την ακρίβεια, ψυχολογικό bullying, επίπονο – όχι ντάξει κανείς δεν με πίεσε). Και δεν σκόπευα να γράψω. Μέχρι που τελείωσα με δουλειά, έκατσα να δω μια ταινία, και ασυναίσθητα πήρα το laptop μου, άνοιξα το word, και λέω “τι καλύτερο εχω να κανω? why not?”

Και κάπως έτσι ξεκίνησα να γράφω. Και ξέρετε κάτι; Μπορεί να είμαι καλός μπορεί και όχι, αλλά σίγουρα ξεκινώντας από αυτό εδώ, θα μπορέσω να το μάθω. Αν δεν το δοκίμαζα, δεν θα το μάθαινα ποτέ. Βρες κάτι και εσύ να σου γεμίσει τις μέρες. #ημερολόγιοτωνημερών

Τελειώνοντας όλη αυτή η κατάσταση να βγείς με κάποιο τρόπο κερδισμένος (ή χαμένος, μιλάω για όσους θα σπαταλήσουν χρόνο να διαβάσουν αυτά που γράφω, αλλά όπως είπα “ποτέ δεν ξέρεις, just try it”’). Επιπλέον, είναι ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους, έστω και αν είναι από μακρυά.

Συνεπώς, ίσως και το 2020, να μην είναι τόσο κακό όσο δείχνει, ή τουλάχιστον να εξελιχθεί πολύ καλύτερα.

Πάντα με το πέρας τέτοιων καταστάσεων, μόνο πιο δυνατός μπορείς να βγεις. Ας μην το κρίνουμε ακόμα, έχει 9 μηνες ζωής, ακριβώς το χρόνο που χρειάζεται για να έρθει μια νέα ζωή στον κόσμο!

H συνεχής προσπάθεια, η εύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης καταστάσεων, το χιούμορ, η αισιοδοξία, είναι πολύ χρήσιμες αρετές σε αυτή την περίοδο, και ο Kobe Bryant τις είχε σε πληθώρα και τις ενέπνευσε σε πολύ κόσμο.

“Everything negative, pressure, challenges, is all an opportunity for us to rise’ “

 Zamba out #8

Άγγελος Ζάμπας

*το #8 ήταν το νούμερο της φανέλας του αγαπημένου Black Mamba, Kobe Bryant