Άνοιξη… Μήπως έχει έρθει η ώρα να αναζωογονηθούμε; 

Άνοιξη… Μήπως έχει έρθει η ώρα να αναζωογονηθούμε; 

Μια αγαπήμενη αγιουρβεδική τεχνική που μου φέρνει χαρά και ευεξία, είναι αυτή της Abhyanga.

Abhyanga σημαίνει αυτο-μασάζ με λάδι, και σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους μας για ολική υγεία.

Η καθημερινή πρακτική του αυτο-μασάζ θρέφει και καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, ενισχύει την λεμφική αποτοξίνωση, βελτιώνει την κυκλοφορία, θρέφει το δέρμα και προάγει τη συνολική ισορροπία μυαλού-σώματος.

Το λάδι  στα σανσκριτικά λέγεται sneha – που μεταφράζεται σε “αγάπη” ή “στοργή”.

Η ουσία του φυτού είναι το λάδι του, ακριβώς όπως η ουσία αυτού που είμαστε είναι η αγάπη. Εάν συνεχίσουμε να βγάζουμε κάτι προς την καθαρότερη ουσία του, αυτό που παραμένει είναι η αγάπη.

Όταν κάνουμε μασάζ στο σώμα μας με λάδι, κυριολεκτικά το επικαλύπτουμε με ένα στρώμα στοργής, καθώς και ένα θεραπευτικό άγγιγμα.

Η δυτική επιστήμη υποστηρίζει ότι όταν λαμβάνουμε μασάζ, απελευθερώνουμε μια σειρά από ορμόνες καλής αίσθησης στην κυκλοφορία του αίματός μας. Η έρευνα δείχνει ότι το μασάζ μπορεί επίσης να μειώσει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη.

Πώς να κάνετε abhyanga:

  1. Επιλέγετε ένα λάδι. Γενικά, οι άνθρωποι με ξηρό δέρμα, και που αισθάνονται πιο πολύ το κρύο, τους ταιριάζει το σησαμέλαιο. Οι άνθρωποι που ζεσταίνονται και έχουν λιπαρό δέρμα τους ταιριάζει το λάδι καρύδας. Οι άνθρωποι με μαλακό, ελαφρώς υγρό δέρμα, που συνήθως δεν αισθάνονται ούτε πολύ ζέστη ούτε πολύ κρύο, ζωντανεύουν από ηλιέλαιο ή λάδι με καλέντουλα.
  2. Θερμαίνετε το λάδι σας. Μπορείτε απλά να τοποθετήσετε το γυάλινο μπουκάλι με το λάδι απευθείας στον νεροχύτη του μπάνιου σας. Κλείστε την τάπα και γεμίστε τον με νερό. Αφήστε το λαδάκι να καθίσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την εφαρμογή στο σώμα.
  3. Αφαιρέστε όλα τα ρούχα και τα κοσμήματα σας. Καθίστε σε μια παλιά πετσέτα, ώστε να μην τα κάνετε χάλια.
  4. Ξεκινήστε στο επάνω μέρος της κεφαλής και ρίξτε το λάδι κατευθείαν στην κορυφή. Εάν δεν θέλετε ένα λιπαρό κεφάλι για το υπόλοιπο της ημέρας, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το μέρος και να το αποθηκεύσετε για μια ημέρα όταν δεν χρειάζεται να είστε παρών στην εργασία σας. Η Αγιουρβεδική παράδοση δίνει μεγάλη έμφαση στο μασάζ στο κεφάλι και το λαιμό. Από τα 107 ενεργειακά σημεία του σώματος (αποκαλούμενα μάρμα), 37 βρίσκονται στο κεφάλι και στον αυχένα.
  5. Συνεχίστε στο πρόσωπο και στο υπόλοιπο σώμα. Στους βραχίονες και τα πόδια, χρησιμοποιήστε μπρος και πίσω κινήσεις. Στις αρθρώσεις, κυκλικές κινήσεις. Στην κοιλιά, πάλι κυκλικές κινήσεις, όπως η κίνηση του ρολογιού (αν κοιτάτε προς τα κάτω στην κοιλιά σας), καθώς αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία κινείται το παχύ έντερο και έτσι θα τονώσει την σωστή πέψη.
  6. Δοκιμάστε να περάσετε 15-20 λεπτά μασάζ στο σώμα σας, ξοδεύοντας χρόνο στα μέρη του σώματός σας που δεν σας αρέσουν τόσο. Στη συνέχεια, αφήστε το λάδι να εμποτίσει το δέρμα σας για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  7. Μετά από 20 λεπτά, αφαιρέστε το περιττό λάδι με την πετσέτα σας και στη συνέχεια κάντε ένα ντους. Το ντους προκαλεί το άνοιγμα των πόρων, επιτρέποντας στο φυτικό λάδι να διεισδύσει ακόμη πιο βαθιά μέσα στο δέρμα. Δεν χρειάζεται να καθαρίσετε όλο το λάδι. Το σώμα πιθανότατα να το απορροφήσει όλο, ειδικά αν έχετε ξηρό τύπο δέρματος