Στο σπίτι με την #Aggeliki

Στο σπίτι με την #Aggeliki

Όταν η αγαπημένη και πολυπράγμων Δήμητρα μου ζήτησε να γράψω για τη σύγχρονη συνθήκη που βιώνουμε, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι ότι πραγματικά δεν έχω να πω τίποτα σημαντικό!

Προσπαθώ απλώς να σταθώ με υπευθυνότητα και να αντιμετωπίσω με ψυχραιμία το πλήθος των πληροφοριών, και το κυριότερο να παραμείνω χρήσιμη μέσω της μουσικής μου γνώσης, της πίστης και της θετικής μου στάσης απέναντι στη ζωή.

Μετά σκέφτηκα ότι η πρόσκληση να καταγράψω τα συναισθήματά μου ίσως είναι μια παρότρυνση, μια εργασία στο να παρατηρήσω… μακροσκοπικά και πανοραμικά ό,τι συμβαίνει, να καταγράψω τις ‘μικρές’ σκέψεις μου και να χαρτογραφήσω τα συναισθήματά μου όσο μπορώ.

Οι σκέψεις λοιπόν που παραθέτω είναι αποσπασματικές.

Ο νους μου είναι μουδιασμένος, παρατηρεί, προσπαθεί να κατανοήσει τη δυσανάγνωστη και ιδιόρρυθμη αυτή περίοδο.

Είμαστε αυτόπτες μάρτυρες ενός μεγάλου δυσάρεστου ιστορικού γεγονότος και βιώνουμε μια καινούργια πραγματικότητα πολυπρισματικά απαιτητική. Ένας κυρίαρχος ιός μπόρεσε και εισχώρησε στις ζωές μας, στις σχέσεις μας και βρήκε τον δρόμο για την ψυχή μας.

Θυμάμαι τις στιγμές του παρελθόντος, όταν ήμουν στο εργαστήριο, κάνοντας το διδακτορικό μου, ερευνώντας τις μικροδομές. Το επισημαίνω αυτό προκειμένου να περιγράψω το παράλογο αίσθημα που μου προκαλεί ο εγκλεισμός: Την ίδια στιγμή που κυριεύομαι από φόβο και ανασφάλεια, την ίδια στιγμή νιώθω δέος για τον αθέατο μικρόκοσμο, για το άγνωστο και την παντοδυναμία του. Η ΜΕΓΑΛΗ μας ανθρωπότητα συντονίζεται από έναν ΜΙΚΡΟργανισμο.

Η απειλή είναι κοινή μας για όλους μας, ωστόσο απέναντι της ΔΕΝ είμαστε όλοι Ίσοι. Διαφοροποιούμαστε ανάλογα με την ηλικία, το γονιδιακό αποτύπωμα, την οικονομική κατάσταση, την ταξική θέση, την ύπαρξη αξιοπρεπούς στέγης ή την ανυπαρξία της. Εξαρτόμαστε από τις συνθήκες της κρατικής υγείας, από άγνωστες πολιτικές ατζέντες και  από τις αποφάσεις ενός παράλογου ή συνετού ηγέτη.

Αισθάνομαι βαθιά ευγνώμων που έχω σπίτι, εξασφαλισμένο φαγητό, που έχω δίπλα μου τους αγαπημένους μου ανθρώπους και παράλληλα τον προσωπικό χώρο και χρόνο. Είμαι ευγνώμων που είμαστε ακόμα υγιείς.

Ζητώ συγνώμη που βλέπω τους δρόμους άδειους, την ατμόσφαιρα καθαρή, και νιώθω γαλήνη.  Ξέρω ότι προέκυψε από τραγικό λόγο και όχι από συνειδητή μας απόφαση.

Προσπαθώ  λοιπόν να είμαι χρήσιμη αυτή την εποχή, συνεχίζοντας online το διδακτικό μου έργο. Προτείνω στους μαθητές μου πρόγραμμα μελέτης και εργασίες.  Μελετάω κι εγώ συστηματικά, παρακολουθώ online σεμινάρια, συλλεγώ πληροφορίες για την έρευνά μου και γράφω μουσική. Διεκδικώ τη λειτουργικότητα του χρόνου. Συνεχίζω να σχεδιάζω projects και να οραματίζομαι παρέες που ενώνονται και δημιουργούν. Θωρακίζω την ψυχή μου και το νου μου με μουσική, μελέτη και όνειρα.

Για εμένα, στην παρούσα φάση, σημαντικές είναι πάνω από όλα οι ανακοινώσεις-πληροφορίες που  προέρχονται από την επιστημονική κοινότητα και από ανθρώπους που μιλάνε βιωματικά.

Θα μου μείνουν αξέχαστες αρκετές στιγμές: το κείμενο της Ιταλίδας συγγραφέα Francesca Melardi, οι ασύλληπτες εικόνες των νοσούντων, η επικοινωνία μου με την άγνωστη σημαντική φίλη Σωτηρούλα από την Κύπρο, ο πρωινός μου καφές στο μπαλκόνι ακούγοντας τον πιανίστα γείτονα, τα νυχτερινά τηλεφωνήματα της μητέρας μου με τις φίλες της, η συγκινητική όρεξη του πατέρα μου για τη ζωή και τη γνώση και η καθημερινή επικοινωνία με το αδελφό μου (γιατρός στο Λονδίνο που βρίσκεται κοντά σε ασθενείς με κορονοϊό) ο οποίος, με το ήθος του και τη στάση του, αποτελεί έμπνευση για εμένα.

Εύχομαι, βγαίνοντας από αυτή την ασύλληπτη κρίση να μπορούμε να αντιληφθούμε πανοραμικά την κοινωνία, να παρατηρήσουμε την ολότητά μας πέρα από το μικρόκοσμο μας, να αποκωδικοποιήσουμε όσα μπορούμε, να απελευθερωθούμε από τις σαθρές δομές, να επαναστατήσουμε ατομικά, να βγούμε τελικά πνευματικά και ηθικά εξελιγμένοι…ήμεροι.

Διαφορετικά, σκέφτομαι, στο τέλος θα έχουμε βιώσει τόσο πόνο χωρίς κανένα νόημα.

Μεσα από την καρδιά μου Υγεία.

 

Εύχομαι μεσα από την καρδιά μου Υγεία, σωματική και ψυχική.

Aggeliki Toumpanaki

World/Fusion Jazz Vocalist, PhD, Vocal Coach, Sound Experimentalist

aggelikitoubanaki.com

Facebook Page/ToubanakiMusicProjects

YouTube Channel/Toubanaki