Ποιά η έννοια του wellness ή του wellbeing, ποιά είναι η διαφορά τους; Ποιά είναι τα συστατικά που θα ανεβάσουν τα επίπεδα του well being σου στην κορυφή;

Ποιά η έννοια του wellness ή του wellbeing, ποιά είναι η διαφορά τους; Ποιά είναι τα συστατικά που θα ανεβάσουν τα επίπεδα του well being σου στην κορυφή;

Μπαίνοντας στο dictionary.com η έννοια του wellness αναφέρεται ως:

  • Η ποιότητα ή η κατάσταση του να είσαι υγιής στο σώμα και στον νου, ως αποτέλεσμα συνειδητής προσπάθειας «Νους υγιής εν σώματι υγιή».
  • Προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη, με στόχο την πρόληψη ασθενειών και στην παράταση της ζωής και όχι στην θεραπεία ασθενών

Για την έννοια του well-being μια καλή ικανοποιητική κατάσταση ύπαρξης, χαρακτηρίζεται απο υγεία, ευτυχία και ευημερία. Προσωπική μου φιλοσοφία είναι ότι πρώτα εργάζεσαι στην ποιότητα του wellness για να μπορείς να κατακτήσεις την κατάσταση του well-being.

Πώς μπορεί κάποιος να είναι υγιής, χαρούμενος και σε ευημερία, αν δεν έχει υγεία στο σώμα του, στο νου του, στο συναίσθημα του, δεν έχει ζωτικότητα, και αισθάνεται πνευματικά κενός;

Οι άνθρωποι είμαστε όντα πολλών επιπέδων. Το κάθε επίπεδο θέλει την τροφή του.

  1. Το φυσικό επίπεδο, δηλαδή το σώμα για να έχει υγεία χρειάζεται αγνή καλοσυνδιασμένη τροφή, σωστή άσκηση, μασάζ, περιποίηση, καλό ύπνο
  2. Το νοητικό σώμα αναζητά πληροφορίες, ενημέρωση, οργάνωση και δομή
  3. Το συναισθηματικό σώμα, τρέφεται με το να εκφράζει τα συναισθήματά του, με αρμονική οικογενειακή και κοινωνική ζωή
  4. Το ενεργειακό σώμα, θρέφεται με ένα όμορφο περίπατο στη φύση, με συνειδητή αναπνοή
  5. Ταξίδια, δημιουργία έργων τέχνης, ζωγραφική, ποίηση, σύνδεση με βιβλία σοφών δασκάλων ή κάτι ευρύτερο και κατανόηση του νοήματος, είναι τροφή για το πνευματικό σώμα

Όσοι φροντίζουν εξίσου και τα 5 σώματά τους αρμονικά, έχουν την αίσθηση του ολόκληρου, την αίσθηση της ευτυχίας, την αίσθηση του well being.

Η ευτυχία, λένε οι Δάσκαλοι, είναι διαφορετική από την ευχαρίστηση. Η ευχαρίστηση προέρχεται από τα πράγματα.

Η ευτυχία δεν εξαρτάται από τα πράγματα, δεν είναι υπό όρους, είναι μια κατάσταση ύπαρξης που προέρχεται από μέσα σας.

Η ευτυχία είναι όταν δεν υπάρχει επιθυμία για κάτι, απλά μια ευγνωμοσύνη για αυτό που είναι. Τότε δεν είναι μια προσωρινή κατάσταση, γιατί όσο έχεις ευγνωμοσύνη, έχεις ευτυχία.

Ποιά είναι αυτά τα συστατικά που θα ανεβάσουν τα επίπεδα του well being σου;

  1. Φιλία. Να δημιουργείς συνεχώς ένα περιβάλλον φιλίας γύρω σου, στέλνοντας κύματα φιλικής ενέργειας. Μια μέθοδος είναι να κάνουμε ένα ή δύο πράγματα για άλλους κάθε μέρα, για τα οποία δεν περιμένουμε τίποτα σε αντάλαγμα.
  2. Συμπόνοια. Υπάρχει πάντα κάτι καλό σε έναν άνθρωπο, αν είσαι ικανός να το δεις , θα είσαι συμπονετική. Το να λυπάσαι τον άλλο σε βάζει σε ρόλο σωτήρα και να θες να τον βοηθήσεις και να τον αλλάξεις. Η συμπόνοια περιέχει αγάπη και αποδοχή των συνανθρώπων μας όπως είναι. Αν κατανοήσεις την συμπόνοια θαδιασποίρεις την ευτυχία γύρω σου και μέσα σου. Σε αντίθεση αν κρίνεις τους άλλους για αυτό που είναι, θα θρέψεις δυστυχία μέσα σου. Είσαι αυτό που σκέφτεσαι.
  3. Γέλιο. Εάν γελάς συχνά, είναι πολύ πιο εύκολο να ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό. Εάν ζεις τη ζωή σαν μια δυστυχία, μια θλίψη, βαραίνεις. Όλα εξαρτώνται από ποιά οπτική κοιτάζεις τη ζωή. Οι γιατροί έχουν ανακαλύψει επίσης τα οφέλη του γέλιου – σε πολλά νοσοκομεία οιθεραπευτές γέλιου τώρα συνεργάζονται με ασθενείς, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που μπορούν να γελάσουν θεραπεύονται γρηγορότερα. Το γέλιο έχει μια εξαιρετικά ισχυρή ενέργεια.
  4. Ευγνωμοσύνη. Το μυαλό που διαμαρτύρεται δεν είναι ποτέ σε ηρεμία. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στη ζωή για να είσαι ευγνώμον, και αν μπορείς να στρέψεις την εστίασή σου σε αυτά τα πράγματα, εάν μπορείς να αρχίσεις να βιώνειςκαι να εκφράζεις ευγνωμοσύνη περισσότερο, θα αλλάξει τη ζωή σου τρομερά. Θα είσαι γεμάτη. Μπορείς να κρατάς ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης στο οποίο κάθε μέρα να γράφεις πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων.

Αν μπορούμε να αναπτύξουμε αυτά τα καθαρά συναισθήματα μέσα μας, θα δημιουργήσουμε μια επέκταση της ύπαρξής μας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καθαρά συναισθήματα δεν εξαρτώνται από τους άλλους, ξεκινούν από μέσα μας, από την ύπαρξή μας. 

Και έτσι η κατάσταση well being, ευτυχίας , ευημερίας έχει διάρκεια.

Καλό μήνα