Η ιστορία πίσω από τον επαναστατικό χαρακτήρα του bob κουρέματος.

Η ιστορία πίσω από τον επαναστατικό χαρακτήρα του bob κουρέματος.

Η μακρόχρονη ιστορία του bob κουρέματος ξεκινάει κατά την διάρκεια της belle epoque στις αρχές του 19ου αιώνα. Ένα επαναστατικό στιλ που πήγε κόντρα στο πρότερο εδουρδιανό ύφος με τα μακριά γεμάτα μπούκλες μαλλιά και τους στενούς κορσέδες. Η αλλαγή ήταν μια δήλωση και ένδειξη ανεξαρτησίας και φορέθηκε αρχικά από ένα κίνημα της εποχής το flappers.

Οι φόρμες είναι θηλυκές ακολουθούν όπως και στα ρούχα έτσι και στα μαλλιά το σχήμα του σώματος και του κεφαλιού. Ένας κομμωτής και πρώην γλύπτης με το όνομα Antoine des Paris  είναι αυτός που διαμορφώνει πρώτος το  bob cut.  Εμπνεόμενος από την Ιωάννα της Λωραίνης, στην διάσημη ηθοποιό της εποχής Elsie De Wolfe η οποία αποκαλούσε τον εαυτό της επαναστάτρια σε έναν άσχημο κόσμο. Ο Antoine ως νεωτεριστής παρατηρεί και αναλύει πρώτα το σχήμα του κρανίου, την υφή των μαλλιών, την φιγούρα, το ύψος, την ηλικία πριν από κάθε τελικό σχεδιασμό.

Ο σκοπός του bob cut εκπροσωπεί πρωτίστως την επιθυμία για λειτουργικότητα και ακριβώς για αυτό συνδέεται με την ακμή της Bauhaus αρχιτεκτονικής η οποία λειτουργεί σαν έμπνευση για τον mr Antoine ενώ εκφράζει έναν έντονο χαρακτήρα που συμβαδίζει με τις τάσεις της κάθε εποχής. Παραμένει πάντα υψηλά στην λίστα επιθυμιών  των γυναικών και ανάλογα την εποχή και τις τάσεις ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό του.

Την δεκαετία του 50 υιοθετείται από διάσημες γυναίκες της εποχής σε wavy κυρίως στιλ. Η Grace Kelly, η Marilyn Monroe, η  Elizabeth Taylor είναι κάποιες από αυτές. Προχωρώντας προς την δεκαετία του 60 ο Vidal Sassoon εμπνεόμενος επίσης από την Bauhaus   αρχιτεκτονική και μέσα από καθαρή γεωμετρία ωθεί τις γυναίκες πίσω στην απλότητα δίνοντας τους την ευκαιρία να απαλλαγούν από το ¨περιττό¨. Δημιουργεί το εμβληματικό Αbob line  για την ηθοποιό Nancy Qwan που την μετατρέπει στο απόλυτο fashion icon. Απελευθερώνει τις γυναίκες από την χρήση των ρόλλευ και τις πολύωρες, εβδομαδιαίες επισκέψεις στα σαλόνια ομορφιάς. Ήταν τότε που οι ίδιες πάλευαν για ακόμη μία φορά για τα δικαιώματα τους και μάχονταν για την ελευθερία τους. Συναντώντας το swinging London κίνημα και το mod style το bob ανακαλύπτει ξανά τον επαναστατικό του χαρακτήρα δίνοντας στις γυναίκες μια νέα δυναμική εμφάνιση. Γυναίκες σύμβολα που το καθιέρωσαν ήταν η Twiggy και η σχεδιάστρια μόδας Mary Quant.

Βαδίζοντας στην δεκαετία του 70 με το μότο κάνε ότι θέλεις μέσα από την ανθρωποκεντρική τάση των hippies η μόδα έπρεπε να είναι πολυσχιδής, πρωτότυπη και ατομική δίνοντας έτσι προβάδισμα στην διάθεση. Τα μαλλιά κινούνται σε πιο ελεύθερες γραμμές, ενώ  τα μήκη μακραίνουν με χαρακτηριστικό παράδειγμα το bob με αφέλειες της Debbie Harrie αποκτώντας ένα wash and go χαρακτήρα, έως τα 80’s που η punk μουσική ασκεί επιρροή για τα επόμενα χρόνια. Μεγάλα κοκαλωμένα μαλλιά να ντύνουν την bob γεωμετρία. Η Madonna είναι ένα από τα είδωλα που λειτουργεί ως fashion icon της εποχής.

Την δεκαετία του  90 επιστρέφει ο μινιμαλισμός αφήνοντας πίσω τα edgy colorful μαλλιά και looks. Η μουσική σκηνή και ο κινηματογράφος επηρεάζει σημαντικά την μόδα. Η Uma Thurman μέσα από το εκκεντρικό Pulp Fiction επαναφέρει το classic bob στο προσκήνιο, καθώς και το super model της εποχής Linda Evangelista.

Πλησιάζοντας στο κλείσιμο ενός αιώνα και την αρχή ενός νέου η μόδα λειτουργεί ως αντί-μοδα και απελευθερώνεται όσο ποτέ. Μια εποχή με πολλές και διαφορετικές επιρροές με επίκεντρο την απελευθέρωση του στυλ. Το bob κούρεμα από το 2000 έως τώρα επανασυστήνεται άλλοτε πιο ελεύθερο, άλλοτε πιο γεωμετρικό και αυτό που το κάνει τόσο διαχρονικό είναι η απλότητα και η γεωμετρία του.