3 λόγοι που τα μαλλιά μας είναι ευάλωτα στη φθορά και πώς να τους αντιμετωπίσουμε

3 λόγοι που τα μαλλιά μας είναι ευάλωτα στη φθορά και πώς να τους αντιμετωπίσουμε

Αν κάτι επιθυμούμε διακαώς όλες οι γυναίκες, είναι λαμπερά και υγιή μαλλιά. Το καλοκαίρι, ο ήλιος, η θάλασσα επηρεάζουν σημαντικά τα μαλλιά μας και καλό είναι να ακολουθούμε μία σωστή ρουτίνα περιποίησης ώστε να έχουμε δυνατά και όμορφα μαλλιά. Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι όμως που τα μαλλιά είναι ευάλωτα στη φθορά;

1. Ξηρότητα από ανεπαρκή παράγωγη φυσικών λιπιδίων από τους σμηγματογόνους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής

Κάτι που συμβαίνει ακόμα και στα φυσικά μαλλιά. Τα κύτταρα της επιδερμίδας ουσιαστικά στεγνώνουν και δεν μπορούν επαρκώς να τροφοδοτήσουν με λιπίδια την τρίχα με αποτέλεσμα τα μαλλιά να χάνουν την ελαστικότητα και την λάμψη τους, μια διαδικασία που έτσι και αλλιώς μειώνεται κυρίως στις γυναίκες από την ηλικία των 35 και άνω.

Για να το αντιμετωπίσεις,  προτίμησε ένα  ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας, σαμπουάν – μαλακτική κρέμα – μάσκα  και ιδανικά ένα leave in προϊόν είτε σε μορφή ελαίου είτε σε μορφή κρέμας, αυτό θα λειτουργήσει αποτελεσματικά  ως προς την αποφυγή ξηρότητας και επομένως το σχίσιμο της τρίχας δηλαδή την ψαλίδα. Προτίμησε προϊόντα με συστατικά πλούσια σε ενυδάτωση όπως είναι το argan oil το jojoba oil και το αμυγδαλέλαιο.

2. Ξηρότητα και φθορά στο εσωτερικό της τρίχας

Πολύ συχνή χρήση θερμικών εργαλείων και πολύ συχνό λούσιμο χωρίς την απαραίτητη προστασία.

Στα μαλλιά μας ακόμα και με το νερό, λόγω των μετάλλων που βρίσκονται σε αυτό, προκαλείται φθορά στο κεράτινο περίβλημα της. Ακριβώς για αυτό είναι απαραίτητη η χρήση conditioner σε κάθε λούσιμο ώστε τα λέπια της τρίχας σου να κλειδώνουν με αποτέλεσμα τα μέταλλα να μην φθείρουν το εσωτερικό της τρίχας.

Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη  δυνατή χρήση του conditioner απομάκρυνε τα πολλά νερά αφού ταμπονάρεις τα μαλλιά σου με απαλές κινήσεις με μια πετσέτα για να τους προσφέρεις το εκατό τις εκατό  της απόδοσης από τα συστατικά του conditioner. Θα δεις τα μαλλιά σου να είναι πιο λαμπερά ,κάτι που δεν συμβαίνει όταν τα λέπια της τρίχας παραμένουν ανοιχτά μιας και δεν αντανακλούν το φως .Τα κλειστά λέπια λειτουργούν σαν καθρέφτης απέναντι στο φως.

3. Τα μαλλιά μας αλλάζουν, άλλοτε λόγω εποχής άλλοτε τα αλλάζουμε εμείς, επομένως και οι ανάγκες  τους είναι διαφορετικές

Κρίνε τις ανάγκες των μαλλιών σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα. Άλλαξες χρώμα μαλλιών, άλλαξε και τον τρόπο και το σύστημα  περιποίησής τους. Πιθανόν μετά τις νέες τεχνικές εργασίες να χρειάζεσαι διαφορετική τύπου θρέψη και να εντάξεις στην hair routine σου περά από την ενυδάτωση και την υγρασία, και  αναδόμηση. Είναι κάτι που συνήθως πάει μαζί με τις πιο έντονες τεχνικές εργασίες.

Πρώτα λοιπόν χτίζεις σώμα (αναδόμηση) και μετά το ενυδατώνεις – λειαίνεις. Όσον αφορά την εποχή, ο ήλιος και το αλάτι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σίγουρα δεν είναι σύμμαχος των μαλλιών σου και εδώ μην το προσπεράσεις έτσι, το ότι βλέπεις τα μαλλιά σου να ξανοίγουν από τον ήλιο και την θάλασσα είναι επειδή έχουν φτάσει οι ακτίνες στον φλοιό εκεί που βρίσκεται η μελανίνη η ουσία που δίνει χρώμα στα μαλλιά σου, επομένως είναι μια διαδικασία αρκετά επιβαρυντική για τα μαλλιά σου. Τα αντηλιακά φίλτρα στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών δεν θα προστατέψουν μόνο την επιδερμίδα σου αλλά και την τρίχα σου, μην τα υποτιμάς λοιπόν.

Ευχαριστούμε πολύ την hair expert,  Δήμητρα Δανίκα, για τις συμβουλές της.