Κάποια από τα πιο εμβληματικά hair looks όλων των εποχών από την ιστορία της τέχνης μέχρι την ποπ κουλτούρα.

Κάποια από τα πιο εμβληματικά hair looks όλων των εποχών από την ιστορία της τέχνης μέχρι την ποπ κουλτούρα.

Έχεις παρατηρήσει πόσο συχνά έχουμε δει στην ιστορία της μόδας και της τέχνης signature looks γυναικών να λειτουργούν σαν ένα πολύτιμο αξεσουάρ για τις ίδιες τόσο έντονα ώστε να μένουν πίστες σε αυτό σε όλη τους την ζωή αλλά και σε κάθε περίσταση.


Από τις χαρακτηριστικές κοτσίδες πιασμένες ψηλά με τα χρωματιστά λουλούδια στο κεφάλι της frida Kahlo, έως τα κοντοκουρεμένα γκρίζα μαλλιά της Iris Apfel επισημαίνουν την ανάγκη των γυναικών άλλοτε για πρακτικούς άλλοτε για πολιτισμικούς άλλοτε για ψυχολογικούς λόγους να επιλέγουν looks που τις κάνουν να νιώθουν ο εαυτός τους.

Από την εποχή που δεν υπήρχαν φωτογραφίες και οι εικόνες αποτυπώνονταν σε καμβά πίσω στην εποχή του Boticcely τα πλούσια μακριά μαλλιά με την περιζήτητη strawberry blond απόχρωση στον πίνακα της “γέννησης της Αφροδίτης” απεικόνιζαν την διάχυτη θηλυκότητα της πρωταγωνίστριας.
Αλλά και οι πίνακες με την Marie Antoinette παρουσίαζαν την εκκωφαντική της τάση για πλούτο μέσα από τις περίτεχνες περούκες και το αγαπημένο της χτένισμα “le pouf”, που σίγουρα οι κομμωτές της αφιέρωναν πολύτιμο χρόνο ώστε να στερεώσουν τα πιο χαρακτηριστικά αξεσουάρ της εποχής με αυτοσχέδιους αλλά ευρηματικούς τρόπους.


Πολύ αργότερα το ογκώδες καρέ κούρεμα της Jackie O την δεκαετία του 60 που σίγουρα έτσι έχει μείνει χαραγμένη ως φιγούρα στο μυαλό μας ακόμα και αν στο πέρασμα των χρόνων έκανε κάποιες μικρές αλλαγές.
Μιλώντας για καρέ είναι αδύνατο να παραλείψουμε το χαρακτηριστικό blunt Bob της Anna Wintour η οποία φοράει το ίδιο look εδώ κι δεκαετίες ενώ την μια φορά που το άλλαξε “ήταν μια καταστροφή” όπως αναφέρει η ίδια, έτσι αναγκάστηκε να φοράει καπέλο για μήνες.

Και ποίος δεν αναγνωρίζει την δημοτικότητα ενός από τα πιο πολυσυζητημένα στιλ μαλλιών της Brizit Bardot όπου ακόμα και μισό αιώνα αργότερα δεν σταματά να βρίσκεται στις top αναζητήσεις για έμπνευση, φαίνεται ότι η αίσθηση του αχτένιστου και χωρίς προσπάθεια, ενός τόσο θηλυκού look δεν σταματά να είναι επιθυμητό από ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή στην χρυσή εποχή του Hollywood δεν έλειπαν τα πλατινέ ξανθά κορίτσια Jean Harlow, Veronika Lake, Grace Kelly με αποκορύφωμα το χαρακτηριστικό look της Marylin Monroe το οποίο βοήθησε στο να χτιστεί η περσόνα της. Στην πραγματικότητα της πήρε αρκετό διάστημα για να το πετύχει. Αυτό συνέβη μετά από παρότρυνση του ατζέντη της όπου της είπε χαρακτηριστικά “αν σκοπεύεις πραγματικά να ξεχωρίσεις σε αυτή την δουλειά θα πρέπει απλώς να βάψεις και να ισιώσεις τα μαλλιά σου, γιατί τώρα το πρόσωπο σου είναι λίγο στρογγυλό και τα σωστά μαλλιά θα το επιμηκύνουν”.

Πολύ αργότερα είδαμε το εμβληματικό look της Amy Winhouse όπου σύμφωνα με τον κομμωτή της ξεκίνησε ως αστείο για τις ανάγκες ενός βιντεοκλίπ με σκοπό να δημιουργήσει κάτι διασκεδαστικό. Στο τέλος όλοι και η ίδια μαζί, λάτρεψαν το styling και αυτό παρέμεινε το signature look της. Λέγεται ότι τα πρόσθετα μαλλιά και ο όγκος για να δημιουργηθεί το look ήταν τόσο μεγάλος όπου κάποτε έχασε το κινητό της μέσα σε αυτόν.
Πίσω στην δεκαετία του 90 και το Rachel’s κούρεμα της Jeniffer Aniston κάνει την εμφάνιση του μέσα από την σειρά τα Φιλαράκια. Μαζί και οι “φυσικές” ανταύγειες ολοκλήρωναν το look ενός στιλ που μέχρι και τώρα αγαπούν και υιοθετούν γυναίκες όλων των ηλικιών.


Τέλος μπορεί να ξεκίνησε η αναδρομή από τον πίνακα του Boticheli με την “Γέννηση της Αφροδίτης” ωστόσο η έμπνευση μπορεί να έλθει από παντού και χωρίς διακρίσεις, για αυτό ακριβώς δεν θα μπορούσα να παραλείψω την απόλυτη famme fattale της ποπ κουλτούρας Jessica Rabit ως σύμβολο μιας μοιραίας γυναίκας που έκανε την εμφάνισή της κατά την δεκαετία του 50, στην μεταπολεμική περίοδο όπου ο γυναίκες είχαν πολλαπλούς ρόλους και μέσα σε αυτούς φαίνεται να ήταν η σεξουαλικότητα τους ως όπλο εξουσίας απέναντι στον αντρικό πληθυσμό.
Δεκαετία του 60 μετά και η σεξουαλική απελευθέρωση ξεκινά, τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν και κάπως έτσι η κοινωνικές αλλαγές συναντούν την μόδα. Θα έλεγε κανείς ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο όταν παρατηρείς και βλέπεις πως οι καταστάσεις μπλέκονται και συνδέονται.