Εσύ πως βλέπεις τον καθρέφτη σου?

Εσύ πως βλέπεις τον καθρέφτη σου?

Mirror mirror on the wall who is the fairest of them all?
Έλεγε η κακιά βασίλισσα στο παραμύθι “Η χιονάτη και οι εφτά νάνοι” κάθε μέρα, ρωτώντας τον μαγικό καθρέφτη και αναμένοντας την ίδια απάντηση “Εσύ βασίλισσα μου”.  Όσο ο καθρέφτης έλεγε ότι αυτή είναι η πιο ωραία όλα ήταν καλά, μετά όμως τα πράγματα άλλαξαν. Η κακιά βασίλισσα ήρθε αντιμέτωπη με την πιο σκληρή πραγματικότητα που δεν ήταν άλλη από το ότι δεν είναι αυτή η ομορφότερη του κόσμου. Η σκληρή εκείνη ημέρα έφτασε και ο καθρέφτης αποκρίθηκε διαφορετικά.

Όμως πέρα από τα παραμύθια που είναι βγαλμένα από την ζωή όπως λέει και ο λαός , ο καθρέφτης μας συχνά αντανακλά το πώς βλέπουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας.
Όλα όσα αντιλαμβανόμαστε πηγάζουν από μέσα μας και όλοι έχουμε μια κακία βασίλισσα και μια όμορφη πριγκίπισσα.
Είμαι όμορφη; είμαι γλυκιά; είμαι εκκεντρική; είμαι δυναμική; και πολλά άλλα που μπορεί να μας χαρακτηρίζουν.
Ωστόσο ως άνθρωποι συγκρίνουμε επανειλημμένα τον εαυτό μας με τους άλλους σε μια διαρκή αναζήτηση του ποιοι είμαστε και του ποιοι θέλουμε να είμαστε.


Στην σύγχρονη πραγματικότητα μάλλον τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα λόγω των διαρκών εξελισσόμενων απόψεων περί ανθρώπινης ταυτότητας αλλά και της διαρκούς παρακολούθησης μέσω των κοινωνικών δικτύων. Οι οθόνες μας μετατρέπονται σε σύγχρονους καθρέφτες, συχνά αλλοιώνοντας την πραγματική μας εικόνα και κάνοντας μας  να αμφισβητούμε εμάς τους ίδιους  και την αυθεντικότητα μας.
Έχει πολύ ενδιαφέρον ο όρος Black mirror, ένας όρος που ανέφερε ο Charlie Brooker το 2001  που λέει χαρακτηριστικά, ότι παρακολουθούμε από τον υπολογιστή μας, την τηλεόραση ή το smartphone μας όταν η οθόνη γίνεται μαύρη στο τέλος αυτό που βλέπεις είναι η αντανάκλαση σου.


Αναρωτιέμαι λοιπόν και θα ήθελα να αναρωτηθείς και εσύ τι θα ήθελες να δεις την επόμενη φορά στο  καθρέφτη σου ώστε το έξω σου να συντονίζεται με το μέσα σου, ξανασκέψου πραγματικά την επόμενη φορά που θα πεις ” εντάξει μωρέ τρίχες είναι” πόσο ρεαλιστικό θα είναι.
Άλλωστε από την εποχή του Νάρκισσου που πνίγηκε προσπαθώντας να πιάσει την αντανάκλαση του στο νερό που σφόδρα ερωτεύτηκε, ο “καθρέφτης” παραμένει διαχρονικός αντικατοπτρίζοντας την αληθινή σχέση με τον εαυτό μας άλλοτε αναζητώντας μια αίσθηση οικειότητας, ελπίδας ή και συναισθηματικής δύναμης και άλλοτε μια εναλλακτική πραγματικότητα.
Εσύ τι από τα δύο θα επιλέξεις ?

Η Κέλλυ Αραούζου από την hair collection “Alice in Colorland”

@kellyaraouzou